Σπόροι Στέβια

σποροι στεβια …σύντομα…

Τα φυτά που θα αναπτυχθούν από τους σπόρους μας, θα περάσουν τις πρώτες μέρες της ανάπτυξής τους στο σπορείο, όπου θα παραμένουν για δύο μήνες έως ότου αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος για να μεταφυτευθούν.

Από τη στιγμή που θα μεταφερθούν θα χρειαστούν 75 έως 90 ημέρες για να μπορέσουν τα φύλλα να συλλεχθούν.

Η άνθιση ξεκινά μετά τις 75 ημέρες από τη μεταφύτευση, όπου κρίνεται ότι είναι το πιο κατάλληλο χρονικό σημείο για τη συλλογή των φύλλων, καθώς έχει παρατηρηθεί πως το ποσοστό των γλυκαντικών ουσιών είναι τότε σχετικά υψηλό.

Τα παραδοσιακά θα πρέπει να έχουν πλάτος ένα μέτρο και μήκος περίπου 10 μέτρα και να είναι λίγο υπερυψωμένα, ώστε να γίνεται αποτελεσματικά η αποστράγγισή τους. Το ύψος τους θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 15 εκατοστά, ενώ το χώμα του σπορείου θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια, πλούσιο και ψιλοχωματισμένο σε οργανική ουσία και καλά αεριζόμενο. Οι σπόροι της στέβιας, λόγω του μικρού μεγέθους τους, θα πρέπει να σπέρνονται στην επιφάνεια του σπορείου και μετέπειτα να καλύπτονται με τύρφη, ώστε να μην απομακρυνθούν εξαιτίας ενδεχόμενης βροχόπτωσης ή από τον αέρα, αλλά και να μη φαγωθούν από τα πουλιά. Χρειάζεται ελαφρύ πότισμα, ώστε να κολλήσει το χώμα με τον σπόρο, ενώ τα σπορόφυτα θα είναι στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης για μεταφύτευση περίπου 9 εβδομάδες μετά τη σπορά του σπόρου. Καταλύτης για την κατάλληλη περίοδο σποράς στο σπορείο είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

σποροι στεβιαΤα επιπλέοντα σπορεία βρίσκονται μέσα σε θερμοκήπια, όπου υπάρχουν ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού, αερισμού και υγρασίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πολύ απλή και αξιόπιστή διότι ο καλλιεργητής απαλλάσσεται από τις επιπρόσθετες διαδικασίες του ποτίσματος, του βοτανίσματος, του σκεπάσματος και του ξεσκεπάσματος. Εκτός των άλλων, το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο, με τα παραγόμενα στεβιο-φυτάρια να διαθέτουν δυνατό στέλεχος και ολοκληρωμένο ριζικό σύστημα, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την απώλεια των φυτών που περιέχουν τις γλυκογόνες ουσίες. Παράλληλα, η καλλιέργεια με επιπλέοντα σπορεία θεωρείται περισσότερο οικολογική, επειδή αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων και η απολύμανση, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι πιο λίγα και τοποθετούνται μέσα στο νερό.

Τα ειδικά τελάρα που χρησιμοποιούνται από τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι από πολυουρεθάνη, οι κυψελίδες είναι σε μορφή πυραμίδας, με βάση τετράγωνη και βάθος όχι λιγότερο από 40 χιλιοστά, ο όγκος θα πρέπει να είναι περίπου στα 18 με 19 κυβικά εκατοστά, ενώ σε κάθε τρύπα τοποθετείται ένας σπόρος. Τα φυτά πριν από την μεταφύτευση τους στο χωράφι θα πρέπει να κουρευτούν, ώστε η διάμετρος του στελέχους να αυξηθεί, τα φυτά να είναι καλύτερα αερισμένα διότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ασθενειών στον κορμό και τα λιγότερα ανεπτυγμένα φυτά να έχουν μικρότερη σκίαση από τα ανεπτυγμένα για να εξασφαλίζεται ομοιομορφία.

Τα καινούργια σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση περίπου 7 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των τελάρων στο θερμοκήπιο, ενώ στο χωράφι θα πρέπει να μεταφυτευτούν όταν η θερμοκρασία του εδάφους σταθεροποιηθεί πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την υδρονέφωση, είναι η ίδια μέθοδος με την παραπάνω, όμως, στη συγκεκριμένη μέθοδο, τα τελάρα είναι τοποθετημένα μισό μέτρο πάνω από το έδαφος και το πότισμα, ενώ τα θρεπτικά στοιχεία και τα διάφορα φυτοφάρμακα δίνονται μέσω της υδρονέφωσης ή fog system στα Αγγλικά.