στεβια παρενεργειεςΤα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας είναι πολλά. Δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, ενώ έχει παρατηρηθεί η μειωμένη επιθυμία για την πρόσληψη γλυκών. Το τελικό προϊόν της είναι 250 έως 300 φορές γλυκύτερο από την επιτραπέζια ζάχαρη και χωρίς τις παρενεργειες που φέρνει αυτή. Είναι 100% φυσική, χωρίς χημικά.

Η στέβια όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά αντίθετα τον ωφελεί. Τα φύλλα της περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β και φυτικές στερόλες. Έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πλάκα στα δόντια και δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Είναι ασφαλής για τα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση (μύκητας Candida Albicans), διότι η ζάχαρη είναι η τροφή της κάντιντα.

Η στεβια, επίσης, θεωρείται προληπτικό της τερηδόνας, καρδιοτωνικό, επουλωτικό, περιποιητικό του δέρματος. Έρευνες γίνονται για την επίδρασή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και τις βλάβες του DNA. Στην Ιαπωνία, η στέβια έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Η στέβια αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίας χωρίς αλλοιωθεί ή να χάσει τη γλυκύτητά της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική.

Αποδεδειγμένα οφέλη των προϊόντων στέβιαστεβια παρενεργειες

  • Δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
  • Βοηθούν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων
  • Μειώνουν την όρεξη για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα
  • Δεν έχουν καμία επίδραση στον γλυκαιμικό δείκτη (GL)
  • Δεν προκαλούν τερηδόνα και αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας
  • 100% φυσικά

Η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ότι τοξικολογικά, τα γλυκίδια (στεβιοσίδη, ρεμπαουντιοσίδη κλπ.) του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 0 kcal
Πρωτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Λίπος 0 g
Νάτριο 0 g

Σύγκριση με άλλα γλυκαντικά

Ιδιότητα Ασπαρτάμη Ακεσουλφάμη Κ Κυκλαμικά Σακχαρίνη Στεβιοσίδη
Τρόπος παρασκευής Συνθετική Συνθετική Συνθετική Συνθετική Φυσική
Γλυκαντική ισχύς 200 150 30 250 200
Σταθερότητα στη θέρμανση Μέτρια Σταθερή Σταθερή Σταθερή Σταθερή
Σταθερότητα σε διάφορα pH Μέτρια Σταθερή Σταθερή Σταθερή Σταθερή
Σταθερότητα στο ψήσιμο ‘Οχι Ναι Ναι Ναι Ναι
Διαλυτότητα στην αλκοόλη ‘Οχι Μέτρια ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Σταθερότητα στο μαγείρεμα ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Αίσθηση πλήρωσης στόματος ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Χρησιμοποιείται από το 1981 το 1988 το 1938 το 1879 Αιώνες

 

Posted in: Στέβια.
Last Modified: Ιανουάριος 6, 2017